POČETNA / VIJESTI

JU BKC KS poziva najmlađe da putem facebook stranice učestvuju u radionici „Čitam ti Lego“

08.04.2020.
Za koga Djecu svih uzrasta
Kada Nedjeljom u 11 sati
Trajanje 20 minuta
Gdje Facebook stranica: Bosanski kulturni centar KS

 

JU „Bosanski kulturni centar KS“ organizuje internet radionicu pod nazivom „Čitam ti LEGO“ za djevojčice i dječake svih uzrasta. Djeca će biti animirana čitanjem priča, domaćih i stranih autora, nakon čega će na kreativan način dočarati svoj doživljaj pročitanog sastavljanjem figura od kockica, ili slikanjem i crtanjem na papiru. Djeci će priče čitati Suzana Đikić, koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima. Ovo je projekat koji je JU BKC KS planirala da pokrene neposredno prije proglašenja pandemije, a s obzirom na novonastale okolnosti, ove radionice za djecu će se prezentovati putem facebook društvene mreže na stranici Bosanski kulturni centar KS. Radionice će se održavati nedjeljom, u terminu od 11 sati. Nakon pročitane priče, koju će pratiti putem video snimka, djeca i njihovi roditelji će naknadno moći da pošalju fotografije i video snimke figurica sastavljenih od kockica, ili malih umjetničkih radova na papiru, koje su djeca napravila, ili nacrtala inspirisana pričom koju su slušali. Foto i video snimci dječijih radova koji pristignu putem poruka, će se prikupljati idućih 5 dana i bit će objavljeni na facebook stranici, dan prije održavanja nove čitaonice. Priče će također biti simultano prevedene na znakovni jezik, uz pomoć certificiranog znakovnog tumača.

Cilj radionica je djeci ponuditi lijepe i maštovite priče, upoznati ih s novim riječima, uvježbavati njihove vještine slušanja, te da se korištenjem zabavnog i kreativnog sadržaja, kroz igru, muziku i priču kod djece razvije i potakne ljubav prema pisanoj riječi. Program vježbi u okviru ovih radionica usmjeren je na: psihomotorički, socioemocionalni, spoznajni razvoj djece, kao i na razvoj govora, komunikacije, izražavanja i stvaralaštva. Cilj projekta je testiranje kreativnih granica i poticaj stvaranja nečeg osobnog kroz edukativno korištenje slobodnog vremena.

Vježbe slaganja kockica su idealne za druženje u zatvorenom prostoru, jer kod djece razvijaju kreativnost, podstiču timski rad i dječiju prirodnu znatiželju, interese i talente, te matematičko mišljenje, upornost, strpljenje, te grade prijateljstva. Pored slaganja kockica, djeca će u svojim domovima moći i slikati i crtati svoj doživljaj priče koju su slušali.

Radionice tokom kojih se čitaju priče, te nakon toga sastavljaju figurice i crta mogu biti od pomoći kod izolacije djece zbog pandemije koronavirusa, kada se naročito ističu tri velika problema: smanjena mogućnost kretanja, strah i agresivnost koji se mogu pojaviti zbog dugotrajnog boravka u zatvorenom prostoru. Stoga, putem ovakvih internet radionica, djeci sve ovo može ostati u jednoj lijepoj uspomeni, jer je to rijetka prilika kada imamo tu situaciju da provodimo puno vremena svi zajedno.

Dođite da gradimo prijateljstva.

08.07.2020.

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, 11. 07. u 18.00 sati, JU BKC KS

Promocija knjige "Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac - Licem u lice sa ratom", autorice Christine Doctare, održat će…

11.06.2020.

U Centru za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS održao predavanje za studente, te predstavljena misija i aktivnosti DVV Internationala u Bosni i Hercegovini.

Zbog iskazanog interesovanja studenata,  u Centra za cjeloživotno učenje u prostorijama JU BKC KS nastavljena je realizacija redovne andragoške prakse…

KONTAKTIRAJTE NAS

info@bkc.ba

+387 33 586 777